Политика за колачиња

Колачиња

За исправно да работи нашата страница, EPC понекогаш става на Вашиот уред мали фајлови со податоци наречени колачиња. Ова го прават повеќето веб-страници.

Што се Колачиња?

Колаче е мал текстуален фајл што една веб-страница го зачувува на Вашиот компјутер или мобилен уред кога ќе ја посетите. Тоа ѝ овозможува на веб-страницата да ги запамти Вашите дејства и претпочитани вредности (како што се логирањето и големината на буквите; овозможува функционалност на веб-сметкаите и онлајн поднесување на формулари) за одреден временски период така што не ќе морате постојано да ги внесувате секојпат кога ќе отидете на страницата или кога одите од една на друга страница.

Како EPC ги користи Колачињата?

ЕРС користи три вида колачиња, наведени подолу.

Директни колачиња за секоја сесија

Овие колачиња, кои се поставени од страна на ЕРС, се наречени „PHPSESSID“ и се неопходни за функционалноста на веб-страницата. Тие се користат конкретно за управување со сесии за логирање и со поднесување на податоци од формулар.

Тие се неопходни и не можат да се одбијат. Ако не сакате да бидат поставени на вашиот уред, треба да престанете да ја користите веб-страницата на ЕРС.

Директни постојани колачиња

ЕРС поставува колаче за да го запамти Вашиот претпочитан јазик, наречено „_locale“. ЕРС го поставува колачето за подобро користење на веб-страницата со тоа што го памти Вашиот претпочитан јазик. Ова колаче ќе биде зачувано на Вашиот уред една година.

EPC поставува колаче наречено „cookies_consent“ за да ги запамти Вашите претпочитани вредности за колачиња вклучувајќи го и тоа дали сакате да изберете одбиј. Ова колаче ќе биде зачувано на Вашиот уред една година.

EPC користи Google Analytics за проценка на бројот на посетители на нашата веб-страница. Собраните податоци се целосно анонимни и не може да се поврзат со посетителот. ЕРС не знае кој е посетителот, туку само дека некој ја посетил веб-страницата. Собраните податоци се користат за да им се овозможи подобро искуство на корисниците на веб-страницата.

При процесот на собирање на овие податоци потребно е да се користат колачиња именувани како „_ga“, „_gat“ и „_gid“.

Можете даизберете одбиј со овие колачиња.

Наметливи колачиња од трета страна

На некои страници, ЕРС ја користи функцијата reCAPTCHA на Google за да го филтрира автоматското поднесување на формулари и за тоа е потребно да се користат колачиња од трета страна поставени од Google. Колачињата се наречени „PREF“, „NID“, „HSID“, „APISID“ и „SID“.

Овие колачиња се неопходни и не можат да се одбијат.

Повеќе можете да прочитате на страницата на Google со информации за приватноста.

Како да ги контролирате Колачињата

Ако сакате да избегнете наметливи колачиња од трета страна, EPC не става такви колачиња на Вашиот уред, можете да ги исклучите преку поставките на пребарувачот; можете да ги избришете сите колачиња што веќе се на Вашиот компјутер и можете да ги подесите повеќето пребарувачи да ги спречат колачињата. Меѓутоа, ако го напрвите тоа, можеби ќе треба рачно да подесите некои претпочитани вредности секојпат кога ќе посетите некоја страница и можно е некои услуги и функционалности да не работат.