Црвени рути

Транспортот за Лондон има директна одговорност за патиштата на управата на Поширокиот Лондон, кои заедно се нарекуваат Транспортна патна мрежа на Лондон (TLRN). Овие патишта се состојат од 580 километри од стратешките патишта во Лондон и сите се означени како црвени рути.

Црвена рута е пат на кој не се наметнати контроли за застанување, означени со единечни или двојни црвени линии. Црвените рути за прв пат беа воведени во Лондон, како алтернатива на контролите на жолтата линија „без чекање“ и „без товарање“. Од 2016 година, црвените рути може да ги користат сите сообраќајни власти, а во Лондон, сега може да се најдат мал број црвени рути вон од TLRN на Бороу Роудс. Сепак, поголемиот дел од црвените рути остануваат дел од стратешката мрежа на TfL („TfL Red Routes“).

Најважните патишта во Лондон

tfl_te_map

Иако TLRN сочинува помалку од 5% од вкупната патна мрежа во Поширок Лондон, тој носи преку една третина од сообраќајот на возила во Лондон и заедно со лондонските автопатишта носи околу половина од сообраќајот на тешки товари во Лондон.

TfL црвените рути се клучни за да се задржи Лондон во движење, а TfL користи мерки за спроведување за да се осигура дека возачите ги следат правилата. Наш приоритет е да ги намалиме доцнењата, а не да издаваме казни и се обидуваме да им помогнеме на луѓето да ги разберат црвените рути за да избегнат непотребна казна.

Знаците и ознаките на патиштата вдолж црвените рути ви кажуваат што можете и што не можете да правите. Ако не ги следите знаците и ознаките, може да ви издадеме Белешка за надомест за казна (PCN).

Ние го следиме следново на нашите црвени рути:

  • Единечни црвени линии
  • Двојни црвени линии
  • Паркирање и товарење
  • Крстосници со жолто поле и забранети свртувања
  • Автобуски ленти
tfl_te_1 tfl_te_2 tfl_te_3 tfl_te_4

Патишта на локалната власт

tfl_te_stock

Поголемиот дел од патиштата во Лондон се управувани од локални совети. Патишта со жолти линии или броила за плаќање и прикажување, паркинг метри или паркинг места за жителите се управувани од локалната лондонска управа, а не од TfL. (Мал број црвени рути, исто така, може да бидат под контрола на локалниот совет, но тоа ќе биде јасно на кој било PCN што тие го издаваат). Ако имате какви било прашања или добиете PCN во врска со овие патишта, ве молиме контактирајте го релевантниот совет кој ќе може да помогне.