Зоната на ниски емисии на Транспорт за Лондон (LEZ)

Зоната на ниски емисии (LEZ) го покрива најголемиот дел од Поширокиот Лондон и работи 24 часа на ден, секој ден од годината. Таа беше воведена во 2008 година за да ги поттикне тешките дизел возила што се најголеми загадувачи во престолнината да станат почисти.

As of 01 March 2021 the LEZ emissions standards for HGVs, vans and other specialist heavy vehicles over 3.5 tonnes (GVW) as well as for buses, minibuses and coaches over 5 tonnes (GVW) changed from Euro IV for particulate matter (PM) to Euro VI for PM and nitrogen oxides (NOX). These vehicles need to meet the Euro VI emission standard or pay a daily charge. You can check your vehicle and find out about the options to help you prepare at www.tfl.gov.uk/lez

Плаќањето може да се изврши на веб-локацијата на Транспорт за Лондон, на www.tfl.gov.uk/lez, на телефонскиот број +44 343 222 2222 или по пошта.

Vehicle Weight Emission Standard Daily charge
Lorries, motor caravans and horseboxes More than 3.5 tonnes gross vehicle weight Euro IV – Euro V
(NOX & PM)
£100
≤ Euro III
(NOX & PM)
£300
Buses and coaches More than 5 tonnes gross vehicle weight Euro IV – Euro V
(NOX & PM)
£100
≤ Euro III
(NOX & PM)
£300
Large vans and horseboxes Between 1.205 unladen and 3.5 tonnes < Euro III
(PM)
£100
Motor caravans Between 2.5 and 3.5 tonnes < Euro III
(PM)
£100
Minibuses 5 tonnes or less gross vehicle weight < Euro III
(PM)
£100
Регистрација

Операторите на засегнатите возила регистрирани надвор од Велика Британија, вклучувајќи камиони, автобуси, кочии, големи комбиња, минибуси и други специјализирани возила, ќе треба да ги регистрираат нивните возила по пошта или е-пошта кај Транспорт за Лондон (TfL), доколку ги исполнуваат бараните стандарди за емисии за да возат во рамките на LEZ без плаќање на дневниот надоместок.

За понатамошни информации во врска со регистрирањето и LEZ шемата воопшто, користете го паѓачкото мени.

Изберете јазик: