Механизам за наплата за користење на патиштата во Обединетото Кралство

Надоместок за застој на Транспорт за Лондон (CC)

Vehicles which drive within a clearly defined zone of central London Monday to Friday 7am-6pm and weekends and Bank Holidays 12 noon-6pm, every day of the year, except Christmas Day (25 December) and the period after that, up to and including New Year's Day Bank Holiday will have to pay a daily Congestion Charge. The daily charge is GBP 15.00 if you pay in advance or on the same day, or GBP 17.50 by midnight of the third day after travel.

The Congestion Charge can be purchased in several ways. These include, online at tfl.gov.uk/driving, via Auto Pay if registered, through our Contact Centre on 0343 222 2222 or via the TfL Pay to drive in London mobile app.

Auto Pay records the number of charging days a vehicle travels within the charging zones each month and automatically takes payment from your debit card, credit card or via direct debit each month. Up to five vehicles can be registered for Auto Pay at www.tfl.gov.uk. It costs GBP 10 per vehicle to register per year.

Регистрација со попуст за возила со девет или повеќе седишта

Некои поединци и возила се изземаат од плаќањето или може да побараат попуст за надоместокот.

Онлајн објектот е наменет да Ви помогне во регистрирањето на возилото со девет или повеќе седишта за 100% попуст од Надоместокот за застој. Со избирање на јазикот, користејќи го паѓачкото мени, ќе се генерира образец на избраниот јазик.

Откако ќе се пополни и ќе се избере копчето за испраќање, ќе се генерира PDF верзија на англиски, којашто треба да се испечати, потпише и испрати на TfL Congestion Charging, PO Box 344, Darlington, DL1 9QE, United Kingdom. Не заборавајте да приложите копии од релевантните документи за поддршка.

Понатамошни општи информации може да се најдат на www.tfl.gov.uk

Изберете јазик:

Transport for London Ultra Low Emission Zone (ULEZ)

ULEZ стандарди

From 25 October 2021, the ULEZ is expanding from central London to create a single, larger zone up to, but not including, the North Circular Road (A406) and South Circular Road (A205). Vehicles need to meet the different emission standards for the Ultra Low Emission Zone (ULEZ) based on their vehicle type, and the type of emission.

To see if your vehicle meets the standard, use TfL’s vehicle checker.

Or see which locations fall within the ULEZ zone with our postcode checker

If you drive a vehicle that doesn't meet the ULEZ standards, up to, but not including, the North Circular Road (A406) and South Circular Road (A205) and the daily charge is not paid, a Penalty Charge Notice (PCN) will be issued to the registered keeper. This penalty is in addition to any Congestion Charge or Low Emission Zone penalties received.

Кои се стандардите?

We would prefer that you use a vehicle that meets the emissions standards rather than pay a daily charge.

Euro standards - which first appeared in 1992 - are a range of emissions controls that set limits for air polluting nitrogen oxides (NOx) and particulate matter (PM) from engines. New vehicles and road vehicle engines must show that they meet these limits to be approved for sale.

Стандардите на ULEZ се

Еуро 3 стана задолжителен за сите нови мотоцикли во 2007 година

Возилата треба да ги исполнуваат различните стандарди за емисии на издувни гасови во зоната на ултра ниски емисии според видот на возилото и видот на емисии. Еуро 4 стана задолжителен за сите нови автомобили во 2005 година и за лесни комбиња во 2006 година

Еуро 6 стана задолжителен за сите нови мотори на тешки товарни возила и автобуси од јануари 2014 година, додека од септември 2015 година за автомобили и лесни комбиња, а од септември 2016 година за поголеми комбиња до 3,5 тони бруто тежина на возилото.

Find out more about ULEZ emission standards, daily charges and penalty charges, plus information on how to avoid having to pay the charge for:

Your vehicle registration document will help identify your vehicle's Euro emission standard.

Зоната на ниски емисии на Транспорт за Лондон (LEZ)

Зоната на ниски емисии (LEZ) го покрива најголемиот дел од Поширокиот Лондон и работи 24 часа на ден, секој ден од годината. Таа беше воведена во 2008 година за да ги поттикне тешките дизел возила што се најголеми загадувачи во престолнината да станат почисти.

As of 01 March 2021 the LEZ emissions standards for HGVs, vans and other specialist heavy vehicles over 3.5 tonnes (GVW) as well as for buses, minibuses and coaches over 5 tonnes (GVW) changed from Euro IV for particulate matter (PM) to Euro VI for PM and nitrogen oxides (NOX). These vehicles need to meet the Euro VI emission standard or pay a daily charge. You can check your vehicle and find out about the options to help you prepare at www.tfl.gov.uk/lez

Плаќањето може да се изврши на веб-локацијата на Транспорт за Лондон, на www.tfl.gov.uk/lez, на телефонскиот број +44 343 222 2222 или по пошта.

Vehicle Weight Emission Standard Daily charge
Lorries, motor caravans and horseboxes More than 3.5 tonnes gross vehicle weight Euro IV – Euro V
(NOX & PM)
£100
≤ Euro III
(NOX & PM)
£300
Buses and coaches More than 5 tonnes gross vehicle weight Euro IV – Euro V
(NOX & PM)
£100
≤ Euro III
(NOX & PM)
£300
Large vans and horseboxes Between 1.205 unladen and 3.5 tonnes < Euro III
(PM)
£100
Motor caravans Between 2.5 and 3.5 tonnes < Euro III
(PM)
£100
Minibuses 5 tonnes or less gross vehicle weight < Euro III
(PM)
£100
Регистрација

Операторите на засегнатите возила регистрирани надвор од Велика Британија, вклучувајќи камиони, автобуси, кочии, големи комбиња, минибуси и други специјализирани возила, ќе треба да ги регистрираат нивните возила по пошта или е-пошта кај Транспорт за Лондон (TfL), доколку ги исполнуваат бараните стандарди за емисии за да возат во рамките на LEZ без плаќање на дневниот надоместок.

За понатамошни информации во врска со регистрирањето и LEZ шемата воопшто, користете го паѓачкото мени.

Изберете јазик:

National Highways - The Dartford Crossing - Dart Charge

Веќе не може да плаќате за користење на преминот Дартфорд на бариерите. Наместо тоа, треба да платите Dart Charge однапред или до полноќ следниот ден. Преминот Дартфорд се користи помеѓу 6 и 10 часот претпладне.

Може да добиете попуст на секој премин поставувајќи припејд сметка. Алтернативно, може да извршите еднократни плаќања онлајн, по телефон, на малопродажните места на Payzone или однапред по пошта. Повеќе информации може да се најдат на www.gov.uk/dart-charge